Kontrola pristupa

PRIM ELPO AC

Da bi se pojednostavio pristup nekim prostorijama, licima koja za to imaju ovlašćenja, uvedena je identifikaciona kartica. Kartica se koristi umesto ključa. Svi ulasci i izlasci se evidentiraju u sistemu. Čtač kartica, kontroler PRIM SM3 i odgovarajući softver su osnovni sastavni delovi sistema za kontrolu pristupa PRIM ELPO AC.

Prednost kartice u odnosu na ključ je višestruka. Na primer, ukidanje i dodeljivanje prava pristupa za pojedine kartice vrši se softverski, nije neophodno da se menja brava.

PRIM ELPO AC čuva podatke o tome koja je kartica otključala vrata i kada.

PRIM ELPO AC moze da bude opremljen odgovarajućim senzorima koji omogucavaju da se izazove stanje alarma ukoliko se u neku prostoriju uđe neovlašćeno, bez karice.

PRIM ELPO AC može da bude opremljen i kamerama, tako da se ulazak u prostorije dokumentuje video zapisom ili fotografijama  sinhronizovanim sa odabranim trenutcima (trenutak evidentiranja, otvaranje vrata, ulazak u prostoriju, i sl.).

PRIM ELPO AC omogućava da se za kontrolu pristupa vrši izbor jednog od sledećih tipova kartica:

  • magnetne,
  • bezkontaktne,
  • čip.

Specijalne verzije ovog sistema su sistemi za:

  • kontrolu pristupa prostorijama sa bankomatima
  • poslovnicama banaka

Ovi sistemi kao indentifikacioni element koriste platne EMV kartice.

Softver PEAC

Tabela pročitanih kartica

Softver PEAC neprekidno, u realnom vremenu, formira tabela pročitanih kartica. Spisak pročitanih kartica sadrži sledeće informacije:

  • Vreme čitanja kartice
  • Broj kartice
  • Ime vlasnika kartice
  • Naziv vrata (pr. soba 32, ULAZ, IZLAZ, kapija i sl.)

Softver komunicira sa SQL serverom (MS SQL, My SQL, SQLite i sl.) što podatke čini lako dostupnim za dalju obradu i u drugim aplikacijama.

Tabela alarma/nepavilnih pristupa

Sistem vrši evidenciju nepravilnih pristupa u prostorije odnosno otvaranje vrata ključem ili nasilnim putem. Svaki pristup restriktivnim prostorima bez adekvatne kartice izaziva alarm. Ova funkcija omogućava povezivanje sa alarmnim sistemom ili sistemom za video nadzor. Sistem obrađuje stanja senzora koji su vezani na kontrolere, odnosno vrši kontrolu prostora po dubini.

Administracija korisnika/kartica

Administracija korisnika omugućava tzv. personalizaciju svake kartice, odnosno dodelu odgovarajućih indentifikacionih parametara korisnika, dodelu dozvola za pristup.

Monitoring stanja čitača

Softver PEAC omogućava praćenje stanja čitača tj. daje informaciju o tome koji je čitač aktivan, sa kojim kontrolerom se vrši komunikacija i koji su čitači van funkcije. Sistem je opremljen mehanizmom za automatsko detektovanje neispravnosti kontrolera. Informacije o neispravnosti daje na monitoru računara. Po dobijanju informacije o postojanju problema na kontroleru softver je u mogućnosti da automatski (bez intervencije operatora) otkloni sve eventualne nehardverske nepravilnosti u radu što povećava pouzdanost sistema. Ima mogućnost dinamičkog  poređenja baza dozvola u kontroleru i u sistemu što čini sistem pouzdanim.